Thuiszorg: kansrijke markt voor de installateur?

13 april 2015, Maarten van der Boon.

Thuiszorg: kansrijke markt voor de installateur?

We moeten langer zelfstandig thuis blijven wonen, in het ouder worden en bij eventuele lichamelijke beperkingen. En dat terwijl menig huis hierop nooit ontwikkeld, laat staan gebouwd is. Voor veel van de mensen die dit aangaat een regelrechte uitdaging om het maar geregeld te krijgen. Er ontstaat een markt van thuiszorgoplossingen.

Thuiszorgtechniek is booming

Met grote golven rollen de nieuwe technische hulpmiddelen over elkaar heen de markt op. Er is veel te koop. Van eenvoudige doe-het-zelf tot aan wat complexere oplossingen. En dat bij evenzoveel, zo niet meer, aanbieders. Met aan de ene zijde de zorgwinkels en warenhuizen en aan de andere zijde de bouwmarkt en installatiebedrijven. Aan de klant te bepalen waar je het best terecht kunt. Voor het advies, de koop en eventuele plaatsing. Thuiszorgtechniek is booming business.

Een markt voor de installateur

Is de thuiszorg een markt voor het installatiebedrijf? Branchevereniging Uneto-VNI antwoordt met een volmondig ja en daar laat ze het niet bij. De vereniging heeft in samenwerking met TNO, OTIB, KIEN en vele andere partijen een palet aan ondersteuning ontwikkelt. Ook fabrikanten en toeleveranciers blijven niet achter en ontwikkelen en bieden veel om de geboden kansen te verzilveren naar omzet. Alles om de installateur te helpen om met de juiste bagage deze markt te betreden.

Een kansrijke markt?

Installateurs die overwegen de thuiszorgmarkt te betreden moeten een paar zaken weten. Begrijp dat je medewerkers (of misschien jijzelf wel) een ander gesprek moet voeren met de zorgvrager of de partijen die om deze heen staan. Verdiep je in de (lokale) zorgsituaties: hoe zit de zorgverlening in elkaar of hoe is de WMO geregeld?

Is de thuiszorg een kansrijke markt? Ja, wanneer je als installateur/aanbieder snapt dat het “aan de voorkant” in hoofdzaak niet om de techniek draait maar om relevante functionaliteit. Nee, wanneer je als installateur alleen die extra douchebeugel of dat slimme domoticasysteem voor je ziet glinsteren.

Terug naar het overzicht
Maarten van der Boon, Conview Care, Leertouwer

Maarten van der Boon
Manager R&D en Innovatie

“Vanuit een managementverantwoordelijkheid richt ik mij full-time op markt- en conceptontwikkeling. Met een intern team van specialisten en een breed extern netwerk van kennisdragers houd ik mij momenteel bezig met vijf speerpunten: zorgmarkt en -technologie (kwaliteit van leven), duurzaamheid (Trias Energetica), connectiviteit (Domotica, ICT), veiligheid (safety & security) en servicedienstverlening.

In ontwikkeltrajecten maak ik graag gebruik van het Business Canvas Model en LEGO® SERIOUS PLAY® (gecertificeerd facilitator). Ook draag ik mijn steentje bij aan verschillende brancheverenigingen. Kennis delen doe ik graag als spreker, columnist, moderator/dagvoorzitter en blogger (www.maartenvanderboon.nl).”

Conview Care, de zorgoplossing van Leertouwer b.v.