Conview Care Verpleeghuiszorg

09 mei 2017, Tim van Santen.

Technologie draait om aansluiting zoeken bij de ander

Onlangs kwam Tim van Santen het team van Conview Care versterken. Conview Care is een merkonafhankelijke oplossing voor domotica in de zorg. We vroegen Tim naar zijn visie en drijfveren in zijn werk.

Hoe ben je bij Leertouwer terechtgekomen? 
Mijn interesse ligt bij zorg. Daarom koos ik voor een opleiding in de zorg, met een strategische insteek: Management in de Zorg. Gaandeweg zag ik steeds meer dat de toekomst van de zorg in belangrijke mate met techniek verweven is. Zorgmedewerkers en technologie lijken elkaar soms uit te sluiten, maar ik geloof juist dat ze elkaar helpen. Bij Leertouwer hoop ik zorg en technologie op een menselijke manier aan elkaar te verbinden.

Welke waarde voegt Conview Care toe in het zorgproces?
Conview Care als oplossing begint altijd met een adviestraject, waarin we met zorgverleners, leidinggevenden en andere betrokkenen om tafel gaan. We brengen het hele proces in kaart. Hierin beschrijven we positieve ervaringen, maar ook de werkzaamheden die zorgverleners niet waarderen, maar die vanwege wet en regelgeving wel moeten. Vervolgens kijken we hoe technologie ervoor kan zorgen dat een zorgverlener minder bezig is met randzaken, en meer met daadwerkelijk zorg verlenen en present zijn.

Op welke manier sluit dit aan bij jouw eigen overtuiging?
Ik ben geïnspireerd door de presentietheorie. Deze theorie zegt dat zorg verlenen meer is dan je protocol afdraaien en iedereen de juiste medicijnen geven. Het ‘er zijn’ staat centraal. Voor cliënten is het van groot belang dat je aansluit op hun kwetsbare leefomgeving en situatie. Dat is een levenshouding van een zorgverlener. Ik geloof dat zorgverleners meer toekomen aan het ‘aansluiten’ als we de randzaken zoveel mogelijk bij hen weghalen. Zo gaat techniek niet ten koste van menselijk contact, maar is er juist meer echt contact. Daar hebben cliënten, maar ook zorgverleners, behoefte aan.

Welke toekomst zie je voor techniek in de zorg?
De zorg staat voor een aantal uitdagingen. Uiteindelijk zal menselijk contact het belangrijkst blijven. De automatisering en technische vooruitgang zitten wat mij betreft dan vooral in ondersteunende processen, zodat een zorgverlener bezig kan zijn met de mensen die hij of zij verzorgt. Daar kan geen sensor of app tegenop.

Tim is het aanspreekpunt voor adviestrajecten in de zorg. Kennismaken? Stuur hem een mailtje. Hij vertelt je graag alles over techniek, presentie en zorg.

Terug naar het overzicht

Tim van Santen
Themaspecialist Zorg en Technologie

“De automatisering en technische vooruitgang zitten wat mij betreft vooral in ondersteunende processen, zodat een zorgverlener bezig kan zijn met de mensen die hij of zij verzorgt.”

Conview Care, de zorgoplossing van Leertouwer b.v.